Lösenordsbytardagen.

Sedan 2010 är den 20 januari utsedd till Lösenordsbytardagen av tidningen PC för Alla. Som en påminnelse till alla som slarvar med sina lösenord i det digitala livet.

Många använder tyvärr alldeles för simpla lösenord som är lätta att knäcka för en illvillig. Det kan till exempel vara husdjurets namn eller personnumret på sonen eller dottern. Lätt att komma ihåg men även lätt att knäcka.

Det är också vanligt att man använder samma lösenord till flera tjänster. Något som absolut inte rekommenderas då det verkligen sätter säkerheten på spel.

Det optimala är förstås att använda sig av ”starka” lösenord innehållande gemener, versaler, siffror och specialtecken och att byta dessa relativt ofta. OCH dessutom använda olika lösenord till olika webbtjänster, mailkonton och liknande.

Självklart kan det dock i praktiken vara omöjligt att komma ihåg vilka lösenord som gäller var om man inte har ett system för det. Men hjälp finns att få. Det finns i dag en uppsjö av program på de allra flesta plattformar som hjälper dig att komma ihåg dina lösenord.

Därför vill jag tipsa dig om följande länkar:

Foto av BinaryCoco.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *