OS X-tipset: Få bort dubbletter i kontextmenyn.

Om du kör Mac OS X 10.6 eller senare version så har du kanske märkt att det kan uppstå dubbletter i kontextmenyn ”Öppna med”, till exempel när du högerklickar på en bildfil som du vill öppna med ett bildredigeringsprogram.

Det finns egentligen två skäl till varför de kan uppkomma. Dels om du har monterade diskar anslutna där samma program finns installerat i en annan version än den som ligger lokalt. Det andra skälet verkar vara att dessa dubbletter kan tillkomma vid programuppdateringar, antingen via Mac App Store eller vid ren manuell installation av nya programversioner.

Om du som jag, inte har några anslutna diskar med programinstallationer så återstår bara det andra skälet – alltså att dubbletter tillkommit via uppdateringar av de aktuella programmen. Och det är detta vi ska få bukt med, genom att indexera om den så kallade Launch Services-databasen.

Öppna helt enkelt programmet Terminal (du hittar den under Program/Verktygsprogram eller genom att trycka CMD+space och söka efter den).

Skriv sedan in (eller kopiera/klistra in) följande kommando:
(observera att kommandot i exemplet nedan är radbrutet)

/System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Versions/A/Frameworks/LaunchServices.framework/Versions/A/Support/lsregister -kill -r -domain local -domain system -domain user

Låt Terminalen arbeta klart och när den åter visar en prompt så skall det hela vara klart. Om du inte kan se en förbättring direkt (genom att högerklicka på till exempel en bildfil och välja ”Öppna med” från kontextmenyn, så kan du behöva logga ut din användare alternativt starta om din Mac. Sedan bör problemet vara ur världen – i alla fall för denna gång. För den här typen av problem har tendenser att återkomma. Men då kör du bara kommandot igen!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *