Störmoment i Windows Phone 8.

God fortsättning alla och hoppas att jul- nyårshelgen har varit till belåtenhet.

Jag sitter här och browsar runt i Windows Phone 8 på den Nokia Lumia 920 som M3 lånat ut till mig. Men det är inte en helt förbehållslös kärlek som uppstått för Microsofts senaste mobila operativsystem. Låt mig berätta mer.

Windows Phone

Först och främst så skall det sägas att Microsoft ändå lyckats med att skapa ett gränssnitt som inte ser ut eller känns som något annat. Det flyter på bra, det är tydligt men ändå minimalistiskt och med fokus på typografi. Sånt gillar jag! Men jag är inte helt överförtjust i deras ”live tiles”, allså de fyrkantiga tryckkänsliga ikonerna på startskärmen som visar uppdaterad information om vänner, väder, bilder, sociala medier, kalenderbokningar, RSS-flöden och jag vet inte allt.

Detta går gudskelov att stänga av per applikation om man letar lite bland systeminställningarna men min spontana känsla är att live tiles kan skrämma nya användare mer än nödvändigt då funktionen också är aktiverad per default. Startskärmen upplevs i mina ögon som alltför rörig och det är alldeles för många tiles som pockar på uppmärksamhet genom att snurra runt, visa foton, panorera över innehåll, flippa runt ikoner, animera innehållet och studsa runt.

En annan sak jag stör mig på är att när jag bläddrar runt i listor över appar i Windows Phone Store så kan jag inte direkt se om jag redan har appen installerad eller inte. Jag måste helt enkelt klicka på appen och från dess detaljsida sedan upptäcka att, ”åh fan, den här hade jag visst redan installerad!”. Helt idiotiskt att Microsoft inte tänkt på detta, i mina ögon.

Windows Phone keyboardNär jag ändå håller på att basha ner på Microsofts Windows Phone 8 så måste jag bara nämna tangentbordet. Som Android-användare så är jag van att kunna byta ut mjukvarutangentbordet till någonting som passar mitt skrivsätt lite bättre än vad standard erbjuder. Detta går inte i Windows Phone – i alla fall inte i dagsläget. En begränsning i hur operativsystemet är byggt men också ett medvetet val från Microsoft (av någon anledning.) Vad värre är så har Microsoft ändå inte bemödat sig att skapa ett riktigt bra tangentbord i mina ögon. Inställningsmöjligheterna är få och man kan till exempel inte i någon större utsträckning hålla ner en bokstavstangent för att nå siffror eller specialtecken utan dessa återfinns under egna menyknappar, på samma sätt som hos Apples iOS.

Jag kanske upplevs kritisk och dessutom är inne och fingrar på smådetaljer som inte spelar någon större roll för många. Men Microsoft hade verkligen chansen att göra något bra med Windows Phone då man länge har kunnat snegla på både Apple och Google. Men man har uppenbarligen inte siktat högre än mot trädtopparna. Det är väl som Microsofts CEO Steve Ballmer och Nokias CEO Stephen Elop sade när de lanserade sitt samarbete, att man ”siktade på att bli det tredje ekosystemet”. Inte det främsta uppenbarligen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *