En snabbtitt på Wacom Bamboo Stylus Pocket.

Jag har egentligen aldrig varit speciellt intresserad av pekpennor eller stylus till mobiler eller pekplattor. Framför allt inte sedan jag anno 2006 tvingades slita med pennan som tillhörde min gamla Qtek S100 för att navigera runt i Windows Mobile.

Men tro det eller ej, det har runnit en del vatten under broarna sedan dess – och både touchskärmar och pekpennor har kommit en bra bit i utvecklingen.

För ett tag sedan fick jag en Bamboo Stylus Pocket tillsänt mig från väletablerade Wacom – företaget som framför allt gjort sig kända för sina högkvalitativa ritplattor. Jag måste erkänna att jag var något skeptisk till en början, då det trots allt var sex år sedan jag senast behövde ta i en stylus. Mitt liv med först iPhone, sedan iPad och vidare till Googles Nexus-telefoner och även surfplattan Nexus 7 har inte direkt gjort mig beroende av någon pekpenna. Högkvalitativa kapacitiva skärmar, tydliga gränssnitt plus det faktum att jag egentligen inte använt någon av enheterna till något som skulle kunna kräva en stylus har helt enkelt gjort att jag sluppit, för att uttrycka mig något slarvigt (och orättvist.)

Därför var med blandade känslor som jag började arbeta med Wacoms minsting i Bamboo Stylus-familjen. För ”vanlig” navigering känns den mest överflödig och jag upplever inte den heller som speciellt responsiv. Men när jag startar upp appar som SketchBook Pro for Tablets eller Skitch på min ASUS Nexus 7 så blir känslan faktiskt lite annorlunda.

Plötsligt låter den mig återfå den kontroll som jag tappar så fort min fingerspets försöker teckna eller skissa någonting. Med mindre anläggningsyta skyms sikten minimalt och jag får helt enkelt bättre kontroll med en stylus än med mina fingrar. Ingen rocket science egentligen, men det är inte förrän man börjar ta handskrivna anteckningar eller teckna någonting på sin surfplatta som man inser den uppenbara fördelen med en stylus.

Den uppenbara nackdelen med en stylus som jag ser det, är att det är ännu en pryl att släpa med sig. De enheter som har inbyggd hållare för en stylus, exempelvis Samsungs Galaxy Note-serie, har förstås fördelen av att användaren kan peta in sin stylus i enheten när den inte används. Med en separat stylus blir detta förstås omöjligt och man får istället ha den liggande löst i väskan eller fickan med risk att repa bildskärmen på sin telefon eller tablet.

Wacom har gjort vad man kan för att komma tillrätta med det här problemet. Just minstingen Pocket som jag testat går nämligen att skjuta ihop och blir på det viset dryga 4 centimeter kortare. Den passar således betydligt bättre i fickan. Därtill skickar Wacom med förutom en extra spets och några färgglada ringar även en pennhatt med en snodd som du kan plugga in i din enhets freestylejack, förutsatt att du inte har några lurar anslutna förstås. Fortfarande inte en bra lösning men helt klart bättre än inget då stylusen finns nära till hands – men med risk att repa.

Nu var ju detta inte tänkt som någon recension på något vis. Främst med tanke på att mina erfarenheter kring just den här sortens produkter är allt annat än tillförlitliga. Det är blott mina personliga tankar och reflektioner – helt utan möjlighet till jämförelser, produkter emellan. Allt jag kan konstatera är att en stylus faktiskt är att föredra när man arbetar med just handskrivna anteckningar och skisser på framför allt en tablet. I övrigt är den bara i vägen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *