Angående mobila operativsystem.

Allt sedan Apple släppte sin iPhone 4 har jag sagt samma sak; Ge mig iPhonens hårdvara och låt mig installera Android på den. För i min värld finns det just nu inte mycket som slår den hårdvara som Apple producerar. Däremot föredrar jag Googles mobila operativsystem Android framför iOS. Men den optimala lösningen vore ju så klart att kunna köpa en mobilhårdvara utan operativsystem och sedan välja fritt bland dessa.

Och det är här som det börjar bli intressant. Vi smartphone-intresserade lever nämligen i spännande tider just nu. Förutom giganterna Apple och Google med sitt iOS respektive Android så hittar vi även Microsoft med självklara Windows Phone. Men det tar inte slut där… För sedan några veckor tillbaka så är också Canonical med på tåget med sitt Ubuntu som numera finns att ladda ner för utvalda Android-telefoner. Och välkända företaget Mozilla som bland annat står bakom webbläsaren Firefox utmanar nu med Firefox OS, fast då på dedikerad hårdvara.

Givetvis finns det även en uppsjö andra mobila operativsystem som jag medvetet inte nämner då jag inte anser att de tillför till upplevelsen som de ovan nämnda. Men poängen är att vi går mot en framtid där vi kan välja operativsystem till våra mobiltelefoner, vilket så klart är positivt.

Lika väl som vi har kunnat välja vilket operativsystem vi vill installera på våra datorer så länge jag kan minnas så kommer nu möjligheten även till smartphones. Och konkurrens på den marknaden behövs. Dels för att innovera och driva mjuvaruutvecklingen framåt, dels för att pressa priserna för smartphones.

För mig känns det naturligt att kunna välja vilka operativsystem jag vill köra på min hårdvara, oavsett om den är en mobil enhet eller en dator. Vad anser du om framtiden kring mobila operativsystem? Vilket operativsystem är du mest intresserad av och varför? Kommentera gärna!

 

Foto av n.kondo

4 kommentarer

  1. Hmm, en iPhone med Boot Camp Mobile… det hade ju varit grymt. Håll hemknappen när du startar, så får du välja vad du vill boota.

    1. Japp, en Boot Camp-lösning på iPhone 5 och jag hade varit en happy puppy! Tänk om den hade rockat Android – vilken awesome lur det hade varit på alla sätt!

  2. Jag tror ju iofs att hårdvaran på Iphone känns så bra just för att den kommer med den mjukvaran den gör. Mjukvaran är optimerad för hårdvaran och hårdvaran är optimerad för mjukvaran i en symbios. Tror inte man hade fått samma gedigna känsla om man haft en iphone med android på. Men du kanske menar själva känslan hårdvaran ger när man håller den i handen till och med avstängd? Då håller jag med dej. Bra bygge helt enkelt.

    1. Avsåg som sagt bara hårdvaran. Inte mycket slår själva känslan av att hålla i just en iPhone. Tills man ser vad som rullar på skärmen… 🙁

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *