World Backup Day. Är du säker?

Handen på hjärtat, när tog du backup på din data senast? Alla de där ovärderliga bilderna från barnens uppväxt, bilderna från solsemestern -04 och alla videoklippen från bästa vännens bröllop. Vad skulle hända om alla de där minnena plötsligt en dag gick upp i rök? POFF!

Kanske råkar du oavsiktligt ta bort en mapp med bilder eller så kanske din hårddisk helt enkelt kraschar. Har du en extrem otur så blir din dator stulen och i värsta fall kanske hela huset brinner ner. Skräckscenarion så klart men tyvärr existerar dem. Förmodligen skulle du överleva utan din data men det skulle kanske vara en känslomässig katastrof eller bli dyrt i form av tid för återskapande av dokument och andra viktiga filer.

Och för att belysa det här problematiken så är den 31 mars utnämnd till World Backup Day. Så är det någon gång under året som du verkligen ska ta dig i kragen och säkerställa dina backuper så är det i dag!

Backup?

Att skriva alla gamla fotominnen till en DVD-skiva och lägga den i skrivbordslådan och sedan göra plats på hårddisken genom att ta bort bilderna därifrån är knappast att klassa som backup. En backup är en kopia av något. Inte att lagra viktiga filer i original på en USB-disk, DVD-skiva eller i ett bankfack.

Det finns en enkel regel när det gäller backup. Ha alltid en lokal kopia av din viktiga data och därutöver en kopia på annan fysisk plats, om den värsta av olyckor skulle vara framme. Det spelar ju faktiskt ingen roll om du har en skiva med kopior av alla bilder i skrivbordslådan om huset skulle brinna ner. Sorgligt men sant.

Vad göra?

Om du inte har några större mängder data som du behöver backa upp så kan du till exempel bränna en DVD-skiva och lägga på kontoret, hemma hos föräldrarna eller i ett bankfack. Passa på att bränna ytterligare en som du förvarar hemma hos dig själv. En DVD-skiva är visserligen inte ett media som håller i all evighet utan kan nötas av tidens tand, precis som all annan lagring. Men rätt förvarad och hanterad så håller den länge. Tills den dagen då du inser att DVD-läsare inte längre går att få tag på…

Ett annat alternativ är att användas sig av en extern hårddisk, exempelvis USB-ansluten eller varför inte en nätverksbaserad dito. Fördelen med externa diskar i dag är att de är relativt billiga, små och lätta att flytta. Begränsningen i båda dessa förslag är dock att du måste komma ihåg att bränna ut den där skivan när ny viktig data tillkommit eller hämta hem den där USB-disken från grannen, plugga in och kopiera ut allt du vill ha backup på.

On-site och off-site

CrashplanDärför vill jag slå ett slag för webb-baserad off-site lagring. Jag har tidigare skrivit om en tjänst som jag prenumererar på som heter Crashplan och som flera gånger per timme scannar igenom din dator och anslutna diskar efter förändringar och helt enkelt kopierar alla dessa till en backupdestination utanför ditt hus. Smart!

Nu är Crashplan på intet sätt unik. Det finns flera liknande tjänster för olika behov och plånböcker. Men konceptet är likväl bland det bästa som finns att tillgå i dagens läge när det gäller backup. Tjänsten erbjuder nämligen förutom möjligheten att backa upp all din data till ”molnet”, även möjligheten att backa upp densamma till en mapp i ditt nätverk eller till en vän som utnyttjar samma tjänst.

Så med en kombination av lokal backup (on-site) för snabb återläsning och backup till annan fysisk plats (off-site) för högre säkerhet så kan du känna dig så säker det går.

Hur kommer jag igång?

Om du inte vill gå all-in och köra igång med molnbaserad backup på direkten så finns det ändå ett par saker du kan göra lokalt för att säkra din data.

Time MachineWindows 8 till exempel, kommer med ett inbyggt backupprogram som heter File History. Programmet låter dig backa upp filer till extern disk. Kör du istället Mac så innehåller OS X den lättanvända backuptjänsten Time Machine som gör i det närmaste samma sak. Ingen av tjänsterna kostar och skapar backuper i ditt lokala nätverk eller på anslutna enheter. Ett stort steg i rätt riktning om du ännu inte fått tummen ur och satt upp en backup.

Testa att återläsa backup!

Om olyckan ändå är framme då? Det spelar egentligen ingen roll hur mycket krut du lägger på att säkra din data med backuper till höger och vänster – så länge du inte regelbundet testar att återläsa backupfiler.

Backupen må vara en försäkring för dataförluster men det vill till att fallskärmen verkligen vecklas ut när du drar i snöret, så att säga. Så till dig som känner att du redan har full koll på dina backupjobb, använd World Backup Day till att teståterläsa data för att på så sätt säkerställa hela flödet.

Kan vi nu tumma på att du faktiskt ser över dina backupbehov i dag? ”Det drabbar aldrig mig”-mentaliteten och ren slöhet har gjort många ledsna och det vill vi gärna undvika. Jag har själv gjort misstaget att strunta i att ta backup och blev i samband med en hårddiskkrasch av med en stor samling egenproducerad musik för ett antal år sedan. Jag förbannade mig själv länge för det och bestämde mig sedan att det aldrig skulle behöva hända igen. Så ta ett råd från en stackare som vet vad han talar om. Ta backup. Nu! Tummis?

Foto av Purplemattfish

3 kommentarer

  1. Ett tips som sällan kommer upp när det pratas om backup och kanske särskilt ”offsite backup” är att sätta upp backup mellan två NAS. Jag och en släkting har satt upp backup mellan våra två NAS:ar, på så sätt har vi gratis offsite backup. Vad gäller säkerhet så får man så klart vidta alla åtgärder som man ska när man öppnar upp sitt nätverk för inkommande trafik. Givetvis ska man också använda krypterad överföring. Många NAS har tex stöd för rsync som är ett öppet protokoll för synk av innehåll. Jag slipper också problematik kring huruvida jag kan lita på att den leverantör av den molnlösning jag har valt ska finnas kvar imorgon.

    1. Tjena Johan!
      Just Crashplan som jag tipsar om i inlägget ovan har stöd för offsite-backup till en väns hårddisk eller NAS. Huruvida detta är säkrare än att backa upp till en stor leverantör låter jag vara osagt, men risken är förmodligen större att din väns NAS inte är tillgänglig när du behöver backa upp eller återskapa någonting.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *