Automatisera händelser i Android.

Ända sedan jag skaffade min första Android-baserade smartphone 2009 har jag varit intresserad av att automatisera händelser i telefonen baserat på position, tid och andra parametrar. Välkända programmet Tasker som låter dig göra just detta dök upp i en första betaversion under slutet av 2009 och har sedan dess varit hardcore-fansens val för att automatisera allt du kan tänka dig i en Android-lur.

Som ett enkelt exempel kan du låta telefonen aktivera tyst läge på vardagskvällar och nätter, eller inaktivera Bluetooth när du är ansluten till ditt wifi hemma eller på jobbet. Möjligheterna är oändliga och bara fantasin sätter gränser.

TaskerJag har kört Tasker konstant sedan 2011 och varit alltjämt nöjd men i vintras började jag leta efter alternativ. Inte för att Tasker på något sätt är dåligt, utan för att det aldrig kan skada att titta till konkurrensen lite.

Det var då jag sprang på appen AutomateIt Pro. Programmet funkar på samma sätt som Tasker, alltså att du anger ett eller flera villkor som du sedan knyter en eller flera händelser till. AutomateIt Pro har däremot kommit en bra bit längre än Tasker rent gränssnittsmässigt och produkten känns bra mycket mer användarvänlig. Dock på bekostnad av funktionalitet då den bara innehåller en bråkdel av det som Tasker erbjuder. Men det den kan, gör den bra!

AutomateIt ProAnvändarmässigt är det enkelt att bygga AND/OR-villkor och även sätta fördröjningar vilket kan vara bra vid vissa händelser. Det finns även en inbyggd tjänst i vilken man kan dela med sig av sina bästa inställningar till andra användare. Smart!

Tyvärr upplevde jag att AutomateIt Pro var lite buggigt och vissa regler aktiverades för ofta eller aldrig, vilket gjorde appen meningslös för min del.

Därför testade jag Locale. En app som är nästintill lika gammal i gemet som Tasker.

Locale är relativt smal i sitt användningsområde och antalet händelser och villkor är kraftigt begränsade. Dock kan man ladda ner plugins till appen för att utöka dessa, vilket funkar mer eller mindre bra. För min del räcker dock grundfunktionaliteten i Locale bra. Till exempel låter jag appen slå av och på Bluetooth baserat på om jag är hemma eller inte, via GPS-position. Den sätter också telefonen i tyst läge på kvällar och nätter men släpper ändå igenom ringsignaler från personer som jag markerat som VIP’s.

LocaleEn annan bra sak med Locale som jag inte lyckats återskapa på några bra sätt med vare sig Tasker eller AutomateIt Pro är att jag kan prioritera hur mina regler skall gälla om två regler skulle vara aktiva samtidigt. Dessutom kan man definiera en default-regel som gäller när ingen annan händelse är aktiv.

Så för att summera upp, Tasker är grymt om du vill komma åt telefonens alla inställningar (nästan) och styra dessa baserat på händelser. Inlärningströskeln kan upplevas som hög men när du väl lärt dig tekniken bakom hur du bygger reglerna så är appen grym.

AutomateIt Pro är användarvänlig om än något buggig. Lätt att komma igång med och levereras med en fin uppsättning standardregler. Plus för att man kan dela regler med andra användare.

Locale är smalast i gänget men jag upplever att den hanterar konflikter mellan regler bättre än någon av de andra apparna och den är också lätt att komma igång med. Nöjer du dig med enklare regler så är den grym.

Foto av Johan Larsson

2 kommentarer

  1. Bra artikel, är riktigt såld på automatisering i telefonen känns som jag har funktioner för allt i den, allt från vad som skall hända när jag sätter in mina hörlurar till larm när tvättmaskinen är klar. Har för närvarande dryga 30 st aktiva profiler i min Tasker.

    Man kan sätta prioritet och vad som skall hända om en profil aktiveras när en annan profil är aktiverad i tasker också. Detta sker genom inställningar som man kommer åt genom att långtrycka på sin profil i tasker.

    1. En annan läsare uppmärksammade mig på just detta faktum igår – en funktion som jag länge letat efter i Tasker (och även googlat efter). Uppenbarligen fanns den där hela tiden.

      Jag böjer mitt huvud i skam och lovar bot och bättring framöver. Ska ge Tasker en ny chans igen, nu med min nyvunna kunskap. 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *