One, läcker hårdvara från HTC.

HTC One är bland det snyggaste jag sett när det kommer till Android-hårdvara hittills. Den liknar till viss del Apples iPhone 5 med sina fasade kanter i aluminium och sitt avlånga, rektangulära utseende. Detta är HTC förstås medvetna och försöker alltså rida på samma våg som iPhone gjort under flera år, med ett formspråk som andas premium och som jag hoppas och tror att fler tillverkare kommer att ta efter i någon form.

Att HTC gör bra hårdvara har vi fått bevis på sedan tidigare. Företaget ligger till exempel bakom den första Nexus-telefonen, Nexus One. Modellserien Desire togs väl emot och likväl One X-serien. Nu är det alltså dags igen att fånga oss Android-förespråkare med ännu en skapelse, HTC One.

Det som HTC har emot sig är i mitt tycke det ovanpåliggande gränssnittet Sense. Spontant tycker jag att det inte tillför speciellt mycket om man jämför med vad till exempel Samsung gjort med sitt TouchWiz. Visst finns det ljuspunkter med Sense i mina ögon men tyvärr väger dessa inte upp det plottriga gränssnittet och det faktum att prestandan faktiskt blir lidande.
Just prestandan är ju å andra sidan inget problem i HTC One då den är rejält bestyckad med duktig hårdvara. Men det faktum att HTC envisas med att köra sitt eget gränssnitt. Visst kan man roota telefonen och installera en egen custom rom men det hade ju varit bra mycket trevligare om HTC istället valt att koncentrera sig på hårdvaran och låta Google stå för Android-upplevelsen.

Tidigare i veckan presenterade Google på sitt årliga utvecklarevent I/O att Samsung under juni månad släpper en variant av sin populära Galaxy S4, dock utan Samsungs gränssnitt TouchWiz. Fördelen blir ett mer lättviktigt operativsystem och förmodligen också snabbare uppdateringar då dessa distribueras direkt av Google.

Höjdpunkten vore ju såklart om HTC och Google ingick ett liknande avtal som skulle innebära att det fanns en ”Google Edition# av HTC One att köpa, med just dessa fördelar.

Vad tycker du? Tillför användarnas egna gränssnitt något viktigt för dig som Android-användare eller väljer du hellre en ”ren” Android-upplevelse, à la Nexus-serien?

Bild av Janitors
 

6 kommentarer

  1. Jag håller verkligen med om att HTC borde erbjuda ”Vanilla Android” – varianter av sina telefoner, men det tycker jag att alla tillverkare som gör egna interface borde. Själv har jag en Galaxy S III, som jag rootat och installerat CyanogenMod (som ju försöker efterlikna Vanilla Android så mycket som möjligt). Jag föredrar faktiskt Vanilla Android trots att jag går miste om en del häftiga funktioner som TouchWiz har.
    Men jag kanske bara är konstig..

    1. Precis som du Jacob, så föredrar jag den rena Android-upplevelsen. Dock har jag valt Nexus-spåret istället. Nackdel förstås eftersom det inte släpps mer än en Nexus-telefon per år så man får inte så många att välja bland. Men fördelen är förstås att man snabbt får de senaste uppdateringarna OTA, vilket jag uppskattar.

      1. Det som är bra med Samsungs flaggskepp är att de oftast är enkla att låsa upp och modda. Jag kör CyanogenMod Nightly så jag får en ny uppdatering ungefär varje dag. Det är ju inte samma sak som när Google uppdaterar Android, men det är väldigt trevligt att få buggfixar och funktioner så snabbt som möjligt. Även om man ibland är på ’the bleeding edge’ och får exempelvis taskig batteritid eller liknande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *