Alla har en åsikt om iOS 7.

I veckan gick Apples årliga utvecklarkonferens WWDC av stapeln i San Francisco. Hela ståhejet inleddes traditionsenligt med den alltid lika spännande och livesända keynoten i måndags kväll svensk tid. Som brukligt presenterade CEO Tim Cook något nytt ur sin hatt och i år fick många Apple-fans mer än nog till livs.

Förutom att presentera version 7 av sitt mobila operativsystem iOS, så visade man också en ny version av OS X med tilläggsnamnet Mavericks. Man har skrotat de gamla kattdjursnamnen till förmån för platser runtom i Kalifornien – Apples bakgård. Vidare presenterades en helt ny Mac Pro och även uppdaterade versioner av den bärbara MacBook Air-serien.

Men vi ska hejda oss lite grann och återvända till där vi startade – vid iOS 7.

Safari-ikonen i iOS 7

iOS är i sig en enastående framgångssaga som Steve Jobs ursprungligen presenterade under MacWorld-mässan i januari 2007. Produkten han höll i sin hand hette iPhone och drevs av iPhone OS, sedermera iOS.

Ingen kunde väl då ana hur inflytelserika Apple skulle bli på mobilhimlen med fenomenet iPhone. En PC-tillverkare som försökte slå sig in på mobilmarknaden. Galenskap, sa folk. Det kommer aldrig att gå, sa andra. Men nu vet vi bättre. Apple har sålt åtskilliga 10-tals miljoner enheter. Och alla drivs de av samma operativsystem – iOS.

År 2007 var appar i mobiltelefonen något relativt nytt och riktiga smartphones var ganska ovanliga. Störst på marknaden vid den tidpunkten var kanske Nokia och Sony Ericsson med sina för tiden relativt avancerade enheter. Numera ligger det dock en iPhone i var mans ficka och alla kan relatera till en iPhone.

Alla har också ett förhållande till mjukvaran iOS. Kanske gillar man det intuitiva med hur gränssnittet är designat. Kanske gillar man att ”det bara funkar” och att man kan man utan bekymmer kan klämma den mer eller mindre full med appar från App Store. Eller så stör man sig helt enkelt på att Apple har valt att begränsa upplevelsen genom att inte ge tredjepartsappar och därmed användaren åtkomst till systemets alla funktioner.

Men egentligen skulle det här inlägget handla om nyligen lanserade versionen iOS 7.

Apple iOS 7

iOS har sedan det kom sett i princip likadant ut. I över sex år har ikoner och andra grafiska element sett likadana ut. Men i iOS 7 har Apple börjat skruva lite i hur operativsystemet ser ut. Man har bytt typsnitt och plattat ut ikoner och knappar för en lite mer modern och stilren look. Man har arbetat mer med filosofin ”less is more” och låtit typografin tala i större utsträckning än tidigare.

Resultatet är en upplevelse som är mindre ”glossy” och mer subtil och platt än tidigare versioner. Kort och gott, en förändring och en upplevelse som alla verkar ha en åsikt kring.

I sociala medier och på bloggar kan man skönja en stor portion skepsis mot Apples nya designgrepp. Många verka hävda att iOS-utseendet som presenterades på WWDC i veckan är framstressat och kommer att förändras innan iOS 7 går ur betastadiet.
Andra hävdar istället att detta är ett sätt för Apple att efterlikna konkurrenten Android som ångar på och knaprar marknadsandelar på bekostnad av Apples iPhone.

Jag å min sida tillhör dem som tycker att detta är en sund och riktig utveckling av iOS som trots allt sett likadant ut så väldigt länge nu. Men jag har full förståelse för att människor hinner vänja sig vid ett utseende, att varje större förändring upplevs som ett intrång på den egna upplevelsen. Detta vet förstås Apple och jag upplever ändå att de försöker gå relativt varsamt fram med sin modernisering av iOS.

Och jag tycker att man lyckats på många plan, inte överallt. Till exempel Control Center som sticker ut väldigt mycket mot övriga delar i upplevelsen. Designen känns inte helt konsekvent eller enhetlig även om den är smakfull i sig självt.

En annan synpunkt jag har är det nya tunnare typsnittet som Apple har valt för iOS 7. Självklart har de högupplösta så kallade ”Retina”-skärmarna som gjorde sitt intåg i och med iPhone 4 för några år sedan gjort det möjligt för Apple att prova nya utseenden men ändå behålla skärpan i typsnitt och ikoner.

Vad tycker du om Apples nya iOS 7 versus gamla iOS 6? Var det bättre förr? Har Apple gett sig ut på för djupt vatten eller känns det här fräscht och helt rätt i tiden?
Lämna gärna en kommentar här nedanför så diskuterar vi vidare.

Foton-ikonen i iOS 7

4 kommentarer

  1. Personligen hade jag aldrig trott att Apple skulle våga att ta ett sånt jättekliv från den tidigare designen. Överlag är jag positiv, även om jag kan tycka att någon ikon är på gränsen. Ex. Safari-ikonen.
    Tycker ändå att denna ”väg” är rätt och jag hoppas inte man backar pga av att vissa användare gnäller. Den ”rena o enkla” designen känns helt rätt. Det innebär dock att alla som inte sitter med en Retina-enhet, har lämnats utanför.

    1. Sant. Men Retina-upplösningens intåg för några år sedan har definitivt underlättat för Apple att ”spetsa till” sin design utan att de skall upplevas som oskarp.

  2. Har kört betan ett par dagar nu. Det är riktigt, riktigt bra! Vill absolut inte gå tillbaka till iOS6 och bytar man bara bakgrundsbilden får telefonen en helt ny look. Standardbakgrunden ger inte iOS7 rättvisa.

    1. Enligt utsago skall beta 1 och 2 inte vara vidare bra men nu när beta 3 är släppt så börjar det ordna upp sig rejält med iOS 7.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *