Chromecast – en dumsmart mediastreamer.

Google Chromecast är företagets nya satsning för att strömma media till ditt vardagsrum. Med ett pris som inte gör djupa avtryck i din plånbok och med Googles hela ekosystem av appar i ryggen så är Chromecast en spännande liten utmanare till etablerade lösningar som Apple TV och andra liknande produkter. Men är den något att ha?

Chromecast lanserades i somras och kom som något av en överraskning för många efter Googles misslyckande med föregångaren Nexus Q. Namnet Chromecast till trots kan enheten streama media från fler källor än Googles webbläsare Chrome. Bland annat finns stöd i mobilapparna YouTube och Netflix. Dessutom i Android-unika Google Play Music och i Google Play Movies & TV. Detta sammantaget gör den här lilla HDMI-dongeln till en kompetent liten rackare för att spela upp media i ditt vardagsrum.

Google Chromecast

Hårdvaran

Google Chromecast är alltså en dongel med HDMI-kontakt i ena ändan och en micro-USB i den andra. Tryck in enheten i ledig HDMI-port på din teve och anslut USB-sladden till ledig port på din teve för att förse enheten med ström. Alternativt kan du använda den medföljande AC-adaptern och plugga in i närmaste vägguttag.

Chromecast ansluter till internet via WiFi och har stöd för 802.11 b/g/n. Enheten har vidare 512MB ram och 2GB flash-baserat lagringsminne. Den klarar av att avkoda videomaterial i Full HD-upplösning utan problem och har även stöd för 5.1-ljud.

Installation

Installationen av Google Chromecast är föredömligt enkel och går att genomföra helt utan en dator på bara ett par minuter. Du laddar helt enkelt ner en app till antingen Android eller iOS som söker upp och konfigurerar enheten för ditt trådlösa nätverk. Givetvis finns motsvarande app tillgänglig både för OS X och Windows, om du skulle föredra det. Väl konfigurerad finns det inte mycket appen kan tillföra mer än att starta om och återställa din Chromecast till fabriksinställningar, om du skulle behöva det.

Upplevelse

Chromecast går att jämföra med Apple TV i vissa hänseenden men med två grundläggande skillnader: Den kan inte spela upp lokalt lagrat material – i alla fall inte i nuläget. Google har i en mjukvaru-uppdatering till enheten spärrat denna möjlighet men ställer sig å andra sidan inte helt negativa till det i framtiden, enligt ett uttalande.

Den andra uppenbara skillnaden är det faktum att Chromecast inte har något eget gränssnitt utan helt förlitar sig på gränssnitten i de appar du ansluter till den. Detta är faktiskt en ganska intressant och smart lösning på så sätt att du hela tiden använder appar och gränssnitt som du redan är bekant med. Men i motsatt ände kan vi konstatera att Chromecast bara är en dum dongel om du inte har en app som förser den med något att göra.

Google Chromecast

När du startat till exempel Netflix-appen i din mobil eller på din tablet kan du välja att strömma filmen antingen till din handhållna enhet eller till någon av de Chromecast-enheter som appen automatiskt hittar på ditt trådlösa nätverk. Chromecast tar då över streamen och låter dig därmed använda din telefon som fjärrkontroll för uppspelningen eller för andra ändamål. Ingenting streamas alltså via mobilen när väl Chromecast har tagit över och lämnar du tevesoffan och ditt trådlösa nät så fortsätter Chromcast att visa filmen även utan din inblandning. Alla mobila enheter på samma trådlösa nätverk har samma möjlighet att agera fjärrkontroll och påverka vad som visas via Chromecast.

Förra veckan satt vi ett gäng kompisar i tevesoffan och drack ett par öl. Mobiltelefonerna kom fram, alla anslutna till vårt WiFi-nät och utan vidare kunde alla vara med och välja musik och pusha YouTube-klipp till Chromecasten som villigt serverade allas önskemål i tur och ordning. Och det är just här som jag upplever att Chromecast verkligen kommer till sin rätt – i sociala sammanhang, där alla kan vara med och påverka vad som visas och hörs. Och det funkar dessutom riktigt bra!

Däremot har jag upplevt att ljudet i vissa filmer och teve-serier via Netflix har varit ur synk med någon tiondels sekund vilket såklart stör upplevelsen. Men med andra filmer från samma tjänst är det inga problem så därför känner jag mer att felet snarare ligger hos Netflix än i Chromecast.

Slutsats

Jag upplever att Google definitivt är på rätt väg med Chromecast. Det är dock en produkt som är inkompetent på egen hand men som verkligen kommer till sin rätt med rätt appar. Stödet från tredjepart är ännu relativt litet och det är egentligen bara Netflix utöver Googles egna appar som fått stöd. Enheten fungerar riktigt bra, mjukvaran känns stabil och jag upplever att den som pålitlig när det gäller WiFi-anslutningen. Google har med sin tuffa prissättning på Chromecast bestämt sig för att nå en stort antal användare. Följer sedan apputvecklarna upp med stöd så går Chromecast en ljus framtid till mötes.

Den sociala aspekten är en viktig del i helupplevelsen som Google siktar på och jag upplever att Chromecast verkar få det mottagande som Google hade hoppats att struliga föregångaren Nexus Q skulle ha fått om den inte dragits tillbaka. Detsamma lär inte hända den här gången. Google har nämligen lärt sig av sitt misstag.

Läs mer på Google.com/Chromecast

Foto av EricaJoy, Flickr.

6 kommentarer

  1. Hade du inga problem att ansluta din chromecast till nätverket? Jag kan inte få min att ansluta till min Asus rt-66u. Har följt ett flertal tips på inställningar av routern utan att lyckas.

  2. Efter många timmars trial and error så provade jag av en slump att ställa in ”Legacy” som trådlöst läge på 2,4 GHz bandet istället för ”Automatiskt” och då gick det att få ChromeCast dongeln att hitta nätverket på min ASUS RT-N66U.
    AP Isolated måste vara ställd till ”nej” på 2,4 GHz bandet också.

  3. Helt klart användbar. Vår Nexus Q står och samlar damm men Chromecast använder vi varje dag 🙂
    Tips (från Jonas som står bakom mig):
    Använd inte wifi kanaler över 11 på din router.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *