Två nya iPhones från Apple.

Ikväll var det dags igen för ett nytt Apple Special Event. September är ju traditionellt sett vikt för Apples årliga mediaevent med fokus på företagets hyllade iPod-serie, men har under senare år även fått stå som skådeplats för nya iPhone-modeller. Så även ikväll…

iPhone 5C

Inte helt oväntat så blir iPhone 5C företagets ersättare till nuvarande toppmodellen iPhone 5. Bokstaven C i modellnamnet står för ”color” och släpps med en baksida i plast i färgerna grönt, vit, blå, rosa, gul – precis som alla rykten redan hade förutsett.

Apple iPhone 5C

Detta är alltså en budgetmodell och telefonen får Apples A6-processor (från iPhone 5), 8 megapixelskamera och Bluetooth 4.0 för att nämna några specs. Priset startar på $99 för 16GB-versionen med två års abonnemang.

iPhone 5S

Att företaget valde att uppdatera sin premiummodell, iPhone 5 till en iPhone 5S är inte heller helt oväntat. Här är det dock mer muskler under skalet, eftersom man som första aktör utrustar sin mobil med en 64-bitarsarkitektur. Processorn är av uppdaterad modell och kallas enligt sann Apple-standard för A7. Den totala prestandan i jämförelse med iPhone 5 är upp till 5 gånger snabbare och numera finns även stöd för OpenGL ES på grafikchippet. Dessutom har man petat in en så kallad ”co-processor” kallad M7 som har till uppgift att mäta och bearbeta data från rörelsesensorerna i telefonen för att avlasta A7-processorn och därmed hålla nere energiförbrukningen.

Batteritiden erbjuder 10 timmars taltid (3G), 10 timmars 4G/WiFi-surfning eller 250 timmars standby. Kameran har uppdaterats och i iPhone 5S så tar kameran flera bilder vid varje fototillfälle och kombinerar sedan dessa för ljus och bästa skärpa. Ett intressant drag från Apple. Och när det gäller videoinspelning så slår man sig för bröstet för möjligheten att spela in i 720p med 120 bilder per sekund.

Hemknappen kommer också att integrera en fingeravtrycksläsare kallad Touch ID för att låsa upp mobilen. Priser från $199 för 16GB-modellen upp till $399 för 64GB-modellen. Alla med 2 års abonnemang. Går att förbeställa i USA från och med den 13 september. Släpps initialt i USA, Australien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Japan, Singapore och Storbritannien. Ytterligare 100 länder får telefonen under december 2013.

Telefonen släpps i de två tidigare färgerna, svart och grå. Och därtill den beryktade champagne-färgade.

Apple iPhone 5S gold

Företagets omtalade mjukvaru-uppdatering iOS 7, släpps den 18 september och kommer att finnas tillgänglig för iPhone 4 och senare samt iPad 2 och senare versioner.

Tim Cook meddelar även att den mobila kontorssviten iWork (Keynote, Numbers, Pages, iPhoto och iMovie) kommer att bli gratis för iOS-enheter som aktiveras efter den 1 september. En glad nyhet!

Detta var i stort sett vad Apple hade att bjuda på denna dag. Nya eller uppdaterade iPod-modeller lyste med sin frånvaro, så frågan är om detta är en marknad som Apple nu avser att avveckla sig ifrån på lite sikt.

Vad tyckte du om kvällens event? Vad var bäst respektive sämst? Håll diskussionen igång med en kommentar!

Läs mer via länkarna nedan:

Uppdatering:
Nu kan du se eventet i sin helhet hos Apple.

3 kommentarer

 1. Du som är lite insatt (läs nerd 😉 ) kommer de nya iPhonarna att köra H+ där man inte har 3G täckning? Dagens iPhone5 går ju knappt att kolla twitter på när den bara har Egde mottagning.
  http://www.apple.com/se/iphone-5s/specs/

  Med vänlig hälsning, Nix
  iPhone5 ägare på landsbygd utan 3G mottagning…

  1. Halloj Nix!

   Både iPhone 5S och iPhone 5C kommer att finnas tillgängliga i modeller med HSPA+
   Enligt specifikationerna på Apple.com så kommer varje modell att släppas i fem olika versioner för att på så vis täcka så stor del av marknaden som möjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *