OS X som spelplattform.

För ungefär två år sedan skrev jag ett inlägg om mina tankar kring Apples operativsystem OS X som spelplattform och det faktum att den låg så långt efter Windows. Men vad har hänt sedan augusti 2011 egentligen? Har Macen vuxit eller tappat mark till andra plattformar? Här kommer lite uppföljande tankar och iakttagelser.

I mellandagarna 2010 köpte jag min nuvarande iMac och sålde i samma veva mitt hemmabygge till gamingdator. Ett intresse för Apples hård- och mjukvara och bra stöd för att köra Windows i Bootcamp på Macen fick mig att våga ta steget över. Men så mycket mindre gamer blev jag inte. Däremot har min konsumtion av spel förändrats avsevärt. Häng med…

Sist jag berörde ämnet så var spelutbudet på OS X ganska skralt. Vi hade Half-Life 2, World of Warcraft, StarCraft 2, Borderlands Bioshock, Left 4 Dead 2, Assassin’s Creed: Brotherhood och inte så mycket mer.

Sedan dess har det släppts en hel del spel på OS X-plattformen. Bland andra kan nämnas Diablo III, SimCityGuild Wars 2, Mafia IIThe Sims 4, Bioshock 2, Bioshock: InfiniteXCOM: Enemy Unknown, Max Payne 3, The Lord of The Rings Online, Civilization V, Borderlands 2, Call of Duty: Black Ops och inte minst The Walking Dead och Metro: Last Light.

Detta är givetvis bara en ytterst liten del om man jämför med hur många spel som släppts till Windows under samma tidsperiod. Gemensamt för alla spel ovan är att de finns att få tag på via onlinetjänster, vilket ju är det nya svarta. Färre och färre spel, framför allt för Mac, går att köpa på fysisk media. Till stor del beror detta på att OS X står för en försvinnande liten del av den totala försäljningen att utgivaren inte tycker att det lönar sig att pressa upp skivor.

Macen lever fortfarande en undanskymd värld bland gamers och det är inte många spel som släpps samtidigt till Mac som till Windows-plattformen. Sist det hände var väl vid releasen av Diablo III. Blizzard tillhör ju en alltför liten skara av studios som faktiskt numera brukar utveckla och släppa för Mac i samband med initial release på andra plattformar. När spel väl släpps så är det ofta via tredjepart som har portat titeln från Windows till Mac. Bra exempel på sådana spel är Mafia II, Bioshock: Infinite, Batman: Arkham City och Call of Duty: Black Ops.

Har det blivit bättring då? Jodå, visst har det blivit bättre. Lite i alla fall. Fler och fler spel hittar ut till Macen – och dessutom tidigare än förut. Och som gammal gaming-räv från Windows-världen så har också detta gjort att jag förändrat mitt spelkonsumerande något. Tidigare bootade jag alltid upp i Windows på min Mac så fort det vankades spel. Numera kollar jag alltid onlinetjänsten Steam först och utgår från vad som finns där och i andra spelbutiker för OS X. Många av de spel jag gillar finns faktiskt till OS X och det går månader utan att jag startar upp min Windows-partition. Visst har jag förändrat mitt spelande något för att ”passa in” och därmed slippa det obekväma med att boota om datorn till ett annat OS. Men jag är ändå nöjd. Jag har mitt Lord of the Rings Online, mitt SimCity, Diablo III, Walking Dead och Max Payne 3 – så just nu är jag ändå rätt nöjd!

Men någon större valfrihet är det ännu inte tal om. Som gamer på Mac-plattformen tillhör man en minoritet och man får lov att anpassa sig därefter. Man kan inte direkt sitta och gnälla om spel inte släpps i den takt som man önskar, då man själv försatt sig i situationen. Men för att summera mina tankar så upplever jag i alla fall att det blivit betydligt bättre än det nästintill hopplösa läge som rådde för två år sedan då jag senast kommenterade situationen.

Hur tror du att det ser ut om ytterligare två år? Lämna gärna en kommentar nedan!

2 kommentarer

    1. Jag skulle säga att hårdvaran duger mycket väl att spela på – om man nu har lust att hosta upp +20 000 kronor för en speldator.
      Väljer man istället att bygga en egen gamingrig med till exempel Windows på så kan man ju komma undan med nästan halva kostnaden, plus en bildskärm förstås.

      Men den iMac jag köpte 2010 har hängt med fint som gamingdator. Men smakar det så kostar det…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *