Mina första tankar kring Nexus 5.

Senaste månaden har bjudit på flera trevliga teknikinköp – ett av dem landade hos mig igår, mobiltelefonen Nexus 5 från Google i samarbete med LG Electronics. Och här är mitt samlade första intryck efter två dygn med telefonen.

Utseende

Nexus 5 påminner väldigt mycket om föregångaren vid första anblick av framsidan. LG står bakom bägge lurarna, vilket gör sitt till. Baksidan är klädd i plast den här gången och det ger tyvärr telefonen en billigare känsla. Glaset på baksidan av Nexus 4 kändes mer premium men var så klart också till nackdel för många eftersom den därmed blev mer ömtålig.

Prestanda

Nexus 5 är mycket prestanda för pengarna. Inte top of the line men Android 4.4 är optimerat och rullar på riktigt bra. Och för priset $349 så är det definitivt ett kap. För detta får du en 5-tums telefon med 1920×1080-skärm. Snapdragon 800 processor, ett batteri på 2300mAh, 2GB ram och 16GB inbyggd lagring. En riktigt trevlig lur som ger dig mycket för pengarna.

Google Nexus 5

Android 4.4

KitKat är kodnamnet för Googles senaste version av operativsystemet Android, där Nexus 5’an är först ut bland alla lurar att få njuta av en snyggare, renare och mer responsiv version av Android än tidigare. Mycket arbete har enligt Google själva lagts ned på att förmå mjukvaran att rulla på telefoner med klenare hårdvara. Och upplevelsen är därefter. Allt snurrar på bra även om den upplevs lite buggig och har bootat om min telefon två gånger på två dagar.

Upplevelse

Den initiala upplevelsen av Nexus 5 är att enheten är lite lätt plastig och glatt men att den storleks- och formmässigt ligger riktigt bra i handen. Den andas inte lika mycket premium som jag upplevde att föregångaren Nexus 4 gjorde med sin robusta byggkvalitet och baksida i glas.
Mjukvaran Android 4.4 är dock en elegant förfining av den grafiska profil Google satte i samband med releasen av Jelly Bean. Allt flyter på bra och upplevelsen är oftast robust och alltjämt välpolerad.

Batteritiden är inget att skryta med. Den tar mig igenom en hel dag men inte mycket mer. Visst är den snäppet vassare än föregångaren men här kunde Google och LG lagt lite mer krut. Det hade möjligen givit telefonen en lite högre vikt, vilket jag tror hade adderat till kvalitetskänslan.

Slutsats

Nexus-serien fortsätter att leverera. Mina förhoppningar innan enheten presenterades var dock betydligt högre och jag har stundvis svårt att förstå vem Nexus-serien vänder sig till. Initialt var serien ämnad mot utvecklare, som en referensmodell. Men Google tycks ha luckrat upp den gränsen och gjort Nexus mer mainstream. Bra, men samtidigt upplever jag inte att serien innoverar på hårdvarufronten som jag hade önskat.

Såklart är bara detta mitt första intryck. Jag har inte tittat närmare på kameran eller hur batteritiden är under längre perioder. Jag har inte benchmarkat dess prestanda eller berört skärm och ljud. Bara min upplevelse av ett par dygn med Nexus 5.

Kanske kommer jag tillbaks med en lite fylligare Nexus 5-recension när jag lärt känna enheten bättre. Vad vill du läsa mer om då? Kommentera gärna!

Foto av Marius M.

3 kommentarer

 1. Alltid detta avkall på batteriet. Jag blir smått less faktiskt. Den här hösten har jag övervägt två telefoner: Iphone 5S och Nexus 5. Båda har för dålig batteritid enligt mig. En dag räcker ofta, men långt ifrån alltid. 2-3 mm extra i tjocklek skulle förmodligen räcka. Gör två modeller vet jag. Ryktades det inte om en Nexus med större batteri?

  Nåja. Tack för genomgången!

  1. Batteritid känns ofta som ”nästa stora grej” men ännu så länge har det inte inträffat i någon större skala. Visst finns modeller som LG G2 och Sony Xperia Z1 som når hyfsat långt. Men fokus ligger fortfarande på helt andra områden, tyvärr.

 2. Trevlig genomgång Magnus.
  Sitter på en Nexus 4:a med kitkat och undrar om jag ens ska bry mig om att uppgradera. Hårdvaromässigt (cpu och ram) har jag absolut inga problem med på 4:an. Det jag inte gillar är glaset på baksidan. Har spräckt min första 4:a i fickan till synes utan anledning. Så nu har jag något fjantigt skal på för att inte förstöra telefonen 😉

  Läste nyligen släppta stora recensionen på swedroid. Där sågas både batteritiden och skärmen. Tydligen är betraktningsvinkel kass, men även svärta mm är inte på topp. Verkar som att skärmen dessutom går åt det gula hållet, vilket jag är lite allergisk mot.

  Vad tycker du om ovanstående? Hur är skärmen? Behöver du ”stödladda” telefonen under dagen?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *