En prylnörds bekännelser – och försvarstal.

Det är bara att konstatera – jag köper mycket prylar. Ibland på tok för mycket över kort tid. Aldrig för att imponera på någon eller för att ”den som har mest när den dör vinner”, utan helt enkelt för att jag älskar prylar och teknik.

Jag vet att jag kan upplevas som en slit-och-släng-konsument med dyra vanor, vilket jag ibland säkert kan ge sken av – såklart med glimten i ögat. Det är dock en bit från sanningen då jag först och främst är pedantiskt, vilket givetvis avspeglar sig i skicket på mina prylar, något som därmed skapar ett värde på en andrahandsmarknad. Jag slänger inte – jag säljer, och deltar på det viset i ett kretslopp, även om det ur en ekonomiskt- och naturresursperspektiv vore klart bättre att jag lät bli att byta prylar såpass ofta. Eller ännu hellre – lät bli att köpa några överhuvudtaget.

Nu är ju ett liv utan prylar ett scenario jag har svårt att se mig själv i så därför gör jag det bästa av situationen och säljer merparten vidare till andra som kan ha god nytta av dem i år framöver.

Det kanske kan låta lite ”överklassigt” och elitistiskt att ha den här typen av funderingar och beteende men dit räknar jag mig definitivt inte. Jag sliter för brödfödan precis som merparten av oss gör. Jag anser mig inte tillhöra något höginkomstskikt utan ligger bekvämt på en hygglig medelinkomst. En inkomst som ska räcka till att dra runt amorteringar, billån, räntor, hushåll och allt det där som vi alla lägger våra pengar på. Jag reser dock sällan utomlands när jag väl är ledig utan lägger oftare pengar på hemmet, god mat, god dryck eller någon restaurangkväll. Och så teknik förstås! Det är den prioritering jag valt och därför skäms jag inte när människor omkring mig ibland anser mig vara en ”lyxkonsument”, idel omgiven av prylar. Absolut inte.

Varje prylköp jag gör är genomtänkt och välgrundat. Det kan upplevas som att jag köper på impuls men verkligheten är den att varje köp föregås av noggranna jämförelser, recensioner och allmänt faktasökande och detta ligger sedan som en mycket god grund till varför jag allt som oftast blir väldigt nöjd med de köp jag gör. Och visst, det blir några stycken per år. Men prylarna blir sällan eller aldrig stående. De används! De finns i min vardag, på jobbet, i bilen, hemma, i min ficka eller på min handled. De förenklar och förgyller min tillvaro.

Jag imponeras av vacker teknik. Snygga lösningar på problem jag har. Vackra linjer, estetik, funktion och utförande. Hög teknisk kvalitet och ingenjörsskap. Lösningar där man tänkt lite längre än vad kunden förväntar sig. Sånt där gillar jag! Teknik kan ibland vara ful, ibland snygg. Och snygg teknik kostar extra, och det får den lov att göra i min bok. Det får kosta lite extra om det är ”more than meets the eye”.

Visst, som ”early adopter” av ny teknik och prylar så går man såklart ibland på en och annan nit, det ska tilläggas. Men man lär sig också vad man ska titta efter för att inte trilla dit på en dålig pryl. Det gör också att många använder oss prylnördar som bollplank, och inte sällan leder det till att man kanske säljer av sin gamla pryl som får ett nytt liv hos någon annan med inte lika tokhöga krav på att alltid ha det senaste. För där får jag nog ändå vara beredd att vika ner mig lite. Det ÄR kul att ha det senaste! Jag är dock inte den som skryter speciellt med mina inköp. Huvudsaken är att tekniken fyller sitt syfte och mitt behov. Jag efterkonstruerar inte behoven.

Lägg därtill det faktum att jag är en del av Sveriges största teknikpodcast där prylar och teknik står i centrum vecka efter vecka. Det är inte så att vi triggar varandra att köpa saker, mer än på skoj förstås. Men mitt deltagande påvisar ändå ett stort intresse och all tid vi bakom detta projekt plöjer ner på poddcasten gör vi för vårt intresse för teknik på ett eller annat sätt. Må låta banalt kanske men någonstans där bakom så finns såklart mina egna värderingar kring teknik, dess utveckling, dess dragningskraft och förmåga att förändra och göra världen till en bättre plats för många. Något jag vill vara med och uppleva.

Några tankar så här en onsdagkväll för att sätta mina ibland ifrågasatta prylköp i perspektiv. Normalt sett inget jag pratar om utan jag omges nog mest av en fasad av att vara en kille som köper onödigt mycket och dyra prylar.

3 kommentarer

 1. Väldigt roligt inlägg att läsa. Alltid tyckt det varit roligt att läsa om dina teknikköp, köp som löser problem osv. Alltid inspirerade och en gnutta avundsjuka men godhjärtad sådan. Hinner inte lyssna mycket på enpoddomteknik som förut men kikar in här då och då i förhoppning om ett inlägg. Bra lösning. 🙂

 2. Hej!

  Intressant läsning.
  Låter dock lite mer som ett försvar av att ngn sagt nåt om din livsstil?

  skit i det! Gör sånt DU blir lycklig av .
  jag älskar pysselsaker tex köpte 20 rullar tejp med olika motiv från Kina i veckan det gör mig glad. Om en ny pryl gör dig glad so be it! 🙂

  Be orginal. Be yourself. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *