Om Jonasson

omjonasson.jpg

34 år och en full av humor och positiv inställning! Mina tre stora svagheter här i livet är Pripps Blå, Estrellas salta pinnar och teknikprylar. Yes, jag är prylbög – och stolt över det! 😉 Som exempel kan nämnas att jag är inne på min 22’a mobiltelefon. Nästan löjligt många!

Född i Marks kommun, uppvuxen i Bohuslän och på spanska Solkusten. Sedan tillbaks till rötterna i Mark där jag nu rotat mig med villa, flickvän, hund och ett utmanande jobb som verksamhetskonsult inom IT-branchen med mycket resor över hela landet. Kul! Fast som man brukar säga; borta bra men hemma bäst!

Till vardags kör jag en vit Skoda Superb Combi  Elegance TDI 4×4 140 DSG 2011 år modell. Tjänstebil. Den rullar drygt 4000 mil per år så det är tur att man gillar att köra bil då! 😉
Privat har jag en röd Pontiac Firebird -91’a som jag dammar av när vädret tillåter.

När jag inte jobbar blir det ändå mycket tid framför datorerna hemma. Man kan väl lätt säga att det är mitt största fritidsintresse just nu. Spelar lite online, men är också mycket intresserad av program och då i synnerhet open source-mjukvara. Tweaking och hårdvara hör givetvis också till mitt intresse. Ska väl tilläggas att jag bygger nästan alla mina datorer själv.

Tycker även om att laga mat, speciellt om man har någon att laga mat till. Då kan det gärna få bli lite festligt. Utöver det så fotograferar jag gärna. Har ett par kameror som tycker om att följa med mig.

Lyssnar mycket på musik också. Både i bilen, framför datorn och på mediacentret i vardagsrummet. Allt från pop, disco och trance till glamrock, heavy metal och industri. Ganska bred i musiksmaken alltså. Bland favoritartisterna/grupperna återfinns bland andra följande; (utan inbördes ordning)

…och många, många fler.

Tio snabba.

 • Hemmkväll eller ute och dansar? Mysiga hemmakvällar slår det mesta.
 • Fisk eller kött? En god bit oxfilé så är kvällen gjord.
 • Öl eller vin? Öl. Men givetvis dricker jag vin också, gärna till mat.
 • Pop eller rock? Rock. Jag är svag för gammal 80-talsrock.
 • Saab eller Volvo? Kör ju Saab numera så valet är enkelt.
 • Hus eller lägenhet? Hus såklart.
 • Hund eller katt? Hund. Definitivt hund.
 • Stranden eller skidbacken? Skidbacken passar mig strålande.
 • Utomlands eller Sverige? Sverige är vackert året om.
 • Västkusten eller östkusten? Västkusten förstås.

jonasson-collage.jpg

Sen har vi det här med hemsidor och sånt då.
Jag har funnits online i en eller annan skepnad sedan mitten av 1990-talet. Inte alltid som bloggare förstås men jag har en del intressanta erfarenheter i bagaget…
Sätt dig nu tillrätta (öppna gärna en kall öl också) så ska jag berätta historien om mitt liv på nätet.

I begynnelsen…
Året var 1997 och undertecknad ville synas och höras ännu mer än bara hemma i lyan – så det blev en hemsida med det oerhört fantasifulla namnet Jonassons Hemsida. Till en början var det bara en personlig sida med diverse länkar till olika officiella spelsidor m.m.
Allt eftersom tiden gick så började jakten på uppdateringar till spel och program samt diverse drivrutiner. Idén kläcktes om att lägga upp länkar och artiklar om alla insamlade uppdateringar på hemsidan och så blev det. Jag lade upp en räknare på sidan och besökare och mail började strömma in långt snabbare än vad jag ens hade vågat hoppas.
Det hela blev som en drog där höjdpunkten var att se räknaren ticka upp ett nummer. För att detta skulle vara möjligt så behövde sidan förstås uppdateras med aktuella nyheter kontinuerligt, vilket utgjorde stor del av fritiden vid den tidpunkten.

1998 antog sidan större proportioner och inriktades helt och hållet på spel och programuppdateringar. Designen fick en rejäl överhalning och det personliga innehållet var helt och hållet borttaget. Sidan kunde nu mer liknas vid en riktig nyhetssida bortsett från att det gamla namnet ”Jonassons Hemsida” fortfarande skvallrade om svunna tider…

JonaZone.com föds.
Sommaren 1999 hade jag funderingar på att sätta upp en internationell, renodlad startsida för spelintresserade världen över. Arbetet startade under hösten och dagen före julafton samma år var sidan klar! JonaZone hade fötts!
Namnet JonaZone hade egentligen ingen betydelse utan var mest en ordlek med mitt efternamn. JonaZone kändes lite fyndigt då man kunde klämma in ordet ”zone” som ju är gångbart på nätet.

Den första upplagan av JonaZone var helt skriven på engelska och hann dyka upp i två (eller var det tre) olika designer. Just det faktum att den var på engelska gjorde att fler besökare kunde tillgodogöra sig innehållet vilket gav många träffar varje dag.
Ett flitigt nyhetsutbyte med amerikanska spelnyhetssidor gjorde att lilla JonaZone började synas allt oftare ”over there” och efter första halvåret (december -99 till juni -00) så hade sidan haft fler än 10 000 besökare. Detta får väl anses som godkänt med tanke på att sidan var såpass ny, inte sponsrad och konkurrensen såpass hård.

I maj 2000 började jag fundera på att slå igen den engelska versionen av JonaZone och istället satsa på den svenska marknaden, där konkurrensen av nyhetsidor inte alls var lika hård. Innehållet kunde breddas och mer utrymme ges för språket som tidigare varit en begränsning. Sagt och gjort! Arbetet med den nya svenska sidan startade i slutet av juli och den 26 augusti stod allting klart för release!

Kort därefter, i mitten av september, så hände något som kom att innebära dramatiska förändringar för JonaZone. Företaget NameZero som givit bort gratis domännamn i ett år (däribland JonaZone.com) ändrade villkoren för sina befintliga kunder och ville nu ha betalt för domännamnen. Eftersom jag inte kunde hosta upp pengarna vid tillfället var jag tvungen att stänga sidan med kort varsel.

”Då inträdde ett kompakt mörker som överskuggade hela världen – och det varade i tvenne år” 😉

Evergames.net föds – det varde ljus!
Domännamnet hittade jag på och registrerade under hösten 2001 och sen hände det egentligen inte så mycket förrän i november 2002, då Evergames.net startades upp på riktigt! Efter att ha legat på latsidan med nyhetspostande i drygt två år så blev begäret alltför stort. Jag var bara tvungen att dra igång igen!

Men säg den lycka som varar – i november 2003 stängdes Evergames av en tysk registrerare och undertecknad blev felaktigt anklagad för att ha använt domännamnet för spamming. Efter upprepade kontakter med webbhotellet samt de tyska töntarna så tröttnade jag och lade Evergames på is.

JonaZone återuppstår.
I och med att NIC-SE under tidigare delen av 2003 ändrade reglerna och lät privatpersoner registrera rena .se-domäner så kände jag återigen att det var dags att hoppa på tåget. Jag reggade Jonazone.se under hösten och var snart igång med en ny hemsida, den här gången mer personlig och ungefär samma upplägg som dagens bloggar.

JonaZone goes blogg.
När bloggandet tar fart under 2004 så är jag inte sen att hänga på och konverterar hela mitt lilla online-krypin till ett Bloggerkonto med magnusjonasson.com som adress. Där börjar väl egentligen historien om den blogg som du idag besöker. Allt som hänt sedan november 2004 finns nedtecknat här i bloggen.

JonaZone blir Dreambase.se.
I november 2005 bytte jag domännamn och JonaZone.se blev istället Dreambase.se. Helt utan förvarning! Anledningen var den att min gamla e-postadress började bli hårt besudlad av diverse spam. Samma blogg, bara nytt namn.

Jonassononline.se.
I augusti 2006 kom nästa förändring. Jag bytte ut Dreambase.se mot det lite mer personliga Jonassononline.se. Jag körde på med Jonassononline.se under 2½ år fram, sedan krävdes förändring – i form av Magnusjonasson.com, vilken ni kan läsa om nedan.

Deluxeonline.se.
Under hösten 2006 kom jag i kontakt med redaktionen för Sveriges Radio P3’s stora humorsatsning Deluxe. Deluxegänget skulle köra ett framträdande i Göteborg och som det fan av deras show som jag är så bloggade jag givetvis flitigt om saken. Detta utvecklades sedan vidare under sommaren 2007 till ett samarbete inför nästa show, då Deluxe-gänget ville ner i den heta blogg-grytan och röra om. Och vem skulle passa bättre att driva deras blogg än deras största fan!? 🙂
Så därför tog jag tag i rodret och hjälpte dem att snickra ihop Deluxeonline.se, Deluxe-gängets alldeles egna blogg där vi öste ut bilder, videoklipp och hajpade showen fram till premiären i oktober 2007. Sajten drivs vidare av undertecknad, parallellt med min egen blogg, om än i lite långsammare tempo, eftersom Deluxe som radioprogram har gått i graven.

Magnusjonasson.com.
Under februari 2009 bytte jag domännamn från magnusjonasson.com till magnusjonasson.com. Gammal skåpmat i ny snygg förpackning! 🙂 Samma gamla goa blogg, bara nytt namn. Häng med in i framtiden och se vad som händer härnäst.

omjonassoninv.jpg

21 kommentarer

 1. Jag var förbi din blogg av en slump..vad kul det är att läsa om allt du köpt. Jag är nog med en prylbesattmänniska =)))

 2. Hej! Läste med stort intresse om dit bygge av baslåda! Det är inte så att du har några ritningar kvar…? Mvh Danne / nybliven Firebird ägare.

 3. Tjena Danne!
  Vad trevligt att du fann det intressant. Dock är jag medveten om att det saknas mycket bilder och beskrivande text för själva bygget.

  Vi hade faktiskt inte ens någon ritning att utgå ifrån, utan mätte bara på plats i bilen och byggde en låda med ”vingar” som vi helt enkelt kunde trycka dit sen.

  Kolla http://www.magnusjonasson.com/?tag=pontiac-firebird
  Där hittar du allt som rör min Firebird. Lycka till med din Pontiac!

 4. Hej Jonasson 🙂

  Sökte efter länkar på google om W760i fick då som tredje
  träff Jonasson W760i det var skoj. Kollade runt lite på din
  sida snyggt jobbat. Läste att du var IT Konsult så jag chansar
  och skickar en fråga till dig! Lite bakgrund: Har idag 3 bärbara
  datorer en en stationär burk, tar en hel del bilder samt filmar
  lite. Undrar om du kan ge mig några tips på lösningar av
  backup alt. server där jag kan spara allt av intresse. Många
  tack på förhand från en Jonasson till en annan Jonasson 🙂

  MVH Michael Jonasson

 5. Tjena Michael!
  Du är nog den första Jonasson att hitta hit (förutom mig då). Kul!
  Japp, W760i har varit hett omtalad här i bloggen. Många har åsikter om den, men alla verkar sugna på att köpa den. Även du, gissar jag?

  När det gäller backuplösningar är det nog värre. Jag har inga jättegrymma kunskaper när det gäller nätverkslagring, men en NAS (Network Access Storage)-låda vore inte fel i ditt läge. Så att du kommer åt allt från alla burkarna i ditt nät.

  Själv har jag kopplat en 500GB Lacie-disk på USB till Macen och delat ut den över nätet. Budget kanske, men det funkar! 🙂

  Ha det gott broder!

 6. Hej Broder!

  Jodå har beställt en W760i att fingra lite på 🙂

  Tackar för hjälpen, Har beställt en NAS nu samt 2st 750GB diskar
  som jag tänkte köra raid på för säkerhet. Kommer att kolla in
  här då & då hoppas du har dä gött 🙂

  MVH Michael Jonasson

 7. Tja!

  Vad tycker du om att Apple inte vågar släppa för många Iphones i Sverige för att de är rädda för att ryssarna ska komma över gränsen och köpa massa telefoner och exportera dom till ryssland?

  Jag hört detta från en väldigt säker källa!!

  /Kitty

 8. Hej Kitty!
  Hm…detta har jag inte hört talas om, men det låter ju befängt. Men det lär nog inte bli något problem så länge iPhone 3G måste köpas med ett abonnemang från Telia.

  Om det är som du säger, så det drabba Finland i större utsträckning dock.

 9. Tjena!
  Jag läste lite om det du skrivit om nätverkshårddisken ”LaCie Network Space”, jag funderar också på att köpa en nätverksansluten HD, men jag undrar hur den fungerar när man ansluter till den med en annan dator. Är det som att gå in på vilken delad dator som helst i nätverket, eller blir det en FTP server man lär hålla på och logga in på varje gång? tanken är att det ska vara som vilken utdelad hårddisk som helst i nätverket hemma hos mig, fritt för alla att ansluta till. Hoppas du kan svara på min fundering (=

  Hälsningar, Jimmy

 10. Hej Jimmy!

  Min LaCie Network Space dyker upp som en utdelad hårddisk (mappas lämpligen upp som en egen enhet) i nätverket. Som standard innehåller den två mappar, en OpenShare och en MyShare, varav den senare är lösenordsskyddad. Denna konfiguration kan man ändra via ett webbgränssnitt i hårddisken. OpenShare är alltså öppen för alla användare i nätverket att nå. Funkar kanon!

  Ha det gott!

 11. Tjenixen! Sökte runt på bakrundbilder till min hemsida som jag håller på arbetar med. Fastnade på en av dina bilder. Undrar om det är okej om jag lånar den? Maila gärna ditt svar 🙂 God jul! Mvh Annika

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *