Hasta la vista, Instagram!

Tid för att läsa: 3 minuter

Nu har jag i ärlighetens namn tröttnat på Instagram – så till den grad att jag bestämt mig för att inaktivera mitt konto tills vidare. Vad ligger bakom? Kul att du frågar. Låt mig berätta om min upplevelse.

Algoritmer och girighet

Det hela började egentligen i samma veva som Instagram bestämde sig för att skyffla om flödet för folk, från kronologisk ordning till att Instagram själva skulle styra vad du skulle se – och när. Minns ni? Jag förstår självklart att på en plattform som är gratis för mig som användare så är det såklart inte mycket vi konsumenter har att säga till om, utan det gäller naturligtvis för Instagram att visa oss relevant innehåll hela tiden för att hålla oss kvar på plattformen och därmed kunna mata oss med mer reklam. Det är vi som är varan i den här ekvationen.

Till viss del backade Instagram på denna approach genom att senare lägga till en funktion som lät dig som användare favoritmarkera konton som du ville skulle rankas högre. En klen tröst visade det sig, när skiftet mot video kom och Instagram sneglade på TikTok och vad som höll deras användare kvar på plattformen, dag efter dag. Instagram började kopiera…

I iterationer har nu Instagram kopierat, skruvat, demonterat och byggt om sin tjänst till oigenkännlighet. Antalet annonser, dels i Stories och dels i flödet är fler än någonsin, vilket jag till viss del köper eftersom jag inte betalar för mitt användande – men visa för i helvete lite relevanta annonser! Och om jag meddelar er att en utannonserad vara eller företag inte är intressant för mig så fortsätt inte servera mig fler likartade erbjudanden. Hur många hundförsäkringar ni ens försöker med, så kommer jag inte köpa någon. Jag har ingen hund.

Reels och Discovery

Sen har vi det här otyget med Reels, ni vet de videos som tog vid när Instagram efter ett ganska lamt försök lade ner IGTV. Varför solkar ni ner mitt flöde med Reels? Jag struntar högaktningsfullt om kreti och pleti stoppar Mentos i en Colaflaska eller hur man mönsterklipper en gräsmatta. Detta talar jag gång på gång om för Instagram genom att dölja reels med motiveringen att ämnet inte intresserar mig. Mer gräsmattor. Mer pranks. Mer av allt. Herregud, något måste ju den där Magnus gilla ändå? – Prova att slänga något annat på honom då. Ge honom mycket av allt! Nöjd nu?

Varför kan jag inte pausa i Reels förresten? Eller ens spola fram? Eller ens stänga av ljudet? Och jag har inte bett om dem, återigen.

Nog är nog

Nu har jag alltså nått bristningsgränsen för vad jag orkar med för att få mig till livs mina vänners dagliga inlägg på Instagram. Jag är ledsen men Instagram har förstört Instagram för mig. Jag har fått nog. För nu. Jag inaktiverar nu mitt konto tills vidare. Det finns kvar, så om Instagram skulle få sinnesnärvaro nog att förstå och åtgärda sina misstag så kanske jag kommer tillbaka – eller om min abstinens helt enkelt skulle bli för stor så kryper jag till korset igen.

Men jag släpper inte Instagram helt, åh nej. Jag har ju fler konton på tjänsten som jag kommer att fortsätta posta till. Ni som känner mig vet att jag på lediga stunder brygger en del egen öl och erfarenheter från den hobbyn delas på kontot Beerbeard Brewing och kommer så att ske även fortsättningsvis, om än i annan omfattning än tidigare (mer information kommer).

Jag har ju också en aktiv podcast, Till den det berör, där vår kanske främsta kanal är just Instagram, så den kommer såklart också att leva vidare. Dessutom har jag planer för ytterligare ett Instagram-konto inom kort. Mer om det lite senare i veckan! Men för personligt och privat bruk är nu Instagram på paus. Hur länge återstår att se…

Istället får ni gärna hänga med här, när jag nu försöker blåsa lite i den här tjugo år gamla bloggen en nystart. Här har jag i alla fall kontroll över innehållet och slipper reklamen.

Hoppas vi ses!

Av

Postad i

2 svar

  1. […] Drygt fyra månader tog det, sedan kröp jag till korset och återaktiverade mitt ordinarie Instagramkonto, @magnusjonasson igen. Ni som hängt med vet att jag innerligt tröttnade på Instagrams algoritmer och sättet plattformen utvecklas på (läs mer om mina tidigare tankar här). […]

  2. […] tidigare inlägg har jag spytt galla över Instagram som plattform. Jag har berört reklam, algoritmer och hur jag upplevt att jag inte […]

Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *