Det här med Instagram igen.

Tid för att läsa: 2 minuter

I tidigare inlägg har jag spytt galla över Instagram som plattform. Jag har berört reklam, algoritmer och hur jag upplevt att jag inte haft någon kontroll över min upplevelse på plattformen. Jag har lämnat Instagram och jag har kommit tillbaka. Jag har tolererat tjänsten och jag har bjudit algoritmen mina intressen. Jag har hjälpt Meta att tjäna pengar på mig.

Något jag dock inte har berört tidigare men som i åratal irriterat mig med plattformen är hur den används av kreti och pleti för att posta andra människors verk under ursäkten att det är någon form av amatörprofessionella kurateringkonton. Man kallar det för ”featuring artists” men egentligen verkar det bara handla om att få likes och kredd för någon annans jobb.

Visst, man får vara medveten om att avtalet du ingår med Instagram som tjänst möjliggör just det här men samtidigt upplever jag att det inte bidrar till kvaliteten av tjänstens innehåll. Det och alla AI-genererade bilder på tjänsten, som ju är den senaste trenden. Var originell för tusan!

Uppenbarligen är jag återigen i ett läge där jag inte längre diggar det Instagram är, fast av ett ytterligare ett annat skäl än sist. Jag vill ha en tjänst där man kan dela foton och inspireras av andras originalinnehåll. Där man kan följa duktiga fotografer men samtidigt interagera med sina vänner. En sådan tjänst finns inte. Eller så har jag fel vänner!

Skämt åsido. Jag har försökt mig på Pixelfed, VSCO och, 500px, SmugMug, Unsplash, Vero och Flickr. Det är svårt att hitta vettigt folk att följa och knappt några av mina vänner håller till på någon av plattformarna. Känns som att man är fast i mainstreamträsket om man inte vill ha ännu en plattform att vara aktiv på.

Var ska jag ta vägen? Har jag missat någon välspridd fotodelningstjänst? Tips emottages tacksamt.

Av

Postad i

4 svar

 1. Ett alternativ som du inte radade upp är Glass: https://glass.photo/

  Du kommer nog dessvärre inte hitta särskilt många vänner och bekanta där men kanske åtminstone folk att kunna inspireras av.

  1. Just ja, tack för tipset! Den testade jag under betan men det var ju rätt folktomt på bekanta ansikten även där, i alla fall då.
   Kanske värt att kolla närmare på hur den utvecklat sig sedan sist.

 2. Pixelfed.social-instansen är inte dålig, även om de flesta av en vänner och bekanta inte är där. Men finns gott och saker att inspireras av tycker jag.

  1. Jag har ett konto på den instansen så jag tar gärna en emot tips på bra konton att följa!

Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *